shutterstock_1704179164

Tips Pemasangan Siling Yang Betul

Memasang plaster siling sudah menjadi trend pada masa kini. ini kerana plaster siling atau juga dipanggil siling kapur boleh menjadikan rumah anda kemas, cantik dan bergaya. Ditambah dengan limpahan cahaya lampu yang berbilang jenis, saiz dan warna, menjadikan rumah anda sebagai inspirasi kepada kehidupan anda.

Sebenarnya memasang plaster siling tidaklah sesukar mana. pergi aje kat kedai yang jual plaster siling dan beri keluasan ruang yang hendak dipasang. biasanya pekerja disitu akan tolong kira berapa keping siling yang diperlukan, panjang cornice yang diperlukan dan lain2.

Pilihan Design Plaster siling
Ada banyak pilihan yang boleh anda pilih dengan pelbagai bentuk asalkan bersesuaian dengan anda. Ada yang mahu rata sahaja tanpa-apa-apa dekorasi. Ada yang mahu L-Box, ada yang mahu bentuk seperti tangga. Biasanya kontraktor akan memberi anda sebuah buku desain untuk anda pilih.

Sebelum Memasang Plaster siling
Sekiranya rumah anda masih belum ada siling, pemasangan siling adalah lebih mudah. Pekerja akan menyiapkan urusan wiring terlebih dahulu. Wiring perlu jalan dahulu kerana ia lebih memudahkan kerja. Sekiranya plaster siling sudah dibuat, baru pendawaian hendak dijalankan, ia akan menyusahkan pekerja.

Anda perlu tahu di manakah lokasi lampu downlight, lampu chandeliar, kipas dan lampu gantung anda hendak diletakkan. Ini penting untuk susunan kerja pemasangan plaster siling.
Lagipun, sekiranya anda ingin memasang kipas dan lampu chandelier, wireman perlu memasang hook di siling asal bagi tujuan menyangkut kipas dan lampu chandelier tersebut. Pemasangan hook sebaik-baiknya dibuat awal sebelum pemasangan plaster siling.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *